Disciplines
De volgende disciplines worden geschoten door leden van onze vereniging. Deze disciplines worden tevens met verschillende bogen geschoten. Hier meer over op onze bogen pagina.
Outdoor
Outdoor archery is voor de meeste bekend van de Olympische Spelen. Outdoor is net als indoor een discipline volgens de regels van World Archery. Overal zijn deze wedstrijden gelijk aan opzet en je kunt je hiermee dus makkelijk vergelijken met de beste schutters ter wereld.
Een outdoor wedstrijd vindt plaats op een open vlak terrein, vaak een voetbalveld of een outdoor locatie van een handboogclub. Tijdens de wedstrijd schiet je 36 pijlen op 4 verschillende afstanden. Deze varieren van 30 tot 90 meter. Mannen schieten 90, 70, 50 en 30m en vrouwen 70, 60, 50 en 30m.
Bij de lange afstanden is je pijl wel een tijdje onderweg en moet de pijl ook in een grote boog vliegen om het doel te raken. Dit betekent dat wind veel meer invloed kan uitoefenen op de pijl. De weersomstandigheden is daarom een van de uitdagingen in deze discipline. Net als bij indoor kunnen bij outdoor ook finalerondes plaatsvinden.
Recurve sporters schieten op doelen op 70 meter afstand en compound sporters schieten op 50 meter. De sporters schieten op een blazoen met gekleurde ringen van geel, rood, blauw, zwart en wit. Deze vertegenwoordigen score zones van 10 in de binnenste ring tot 1 in de buitenste ring.
Het recurve blazoen is 122cm in diameter met een 10 ring van 12.2cm in diameter.
Indoor
Indoor is een discipline met een internationale status en regelgeving vanuit de internationale bond World Archery. Voor alle deelnemers is in deze discipline de afstand gelijk, 18 meter.
Je zou denken dat dit makkelijk is, maar het blazoen is natuurlijk ook weer stukken kleiner! Het blazoen is maar 40cm groot. Tijdens een wedstrijd worden 2x 30pijlen verschoten in beurten van 3 pijlen per keer. Wie totaal de meeste punten heeft geschoten wint.
Over de wereld worden voor Indoor grote toernooien gehouden, soms met meer dan 1500 deelnemers. Bij die toernooien zijn finalerondes om te bepalen wie het beste is. In zo’n finale schieten 2 schutters head-to-head tegen elkaar. De winnaar gaat door naar de volgende ronde tot er maar 1 schutter overblijft en zich kampioen mag noemen.
In competities wordt er veelal geschoten op blazoenen in een verticale groep van drie, waarbij op ieder blazoen 1 pijl geschoten wordt.
Veld (field)
Field archery wordt vaak vergeleken met golf omdat de sporters een parcours afleggen in een bosrijk gebied. De velddiscipline vereist additionele vaardigheden want geen enkel doel is hetzelfde.
Bij een veldwedstrijd schiet je meestal in een bosrijk en/of heuvelachtig gebied. Op een dag schiet je op 24 doelen telkens 3 pijlen. In tegenstelling tot indoor en outdoor is de maximaal te behalen score per pijl bij deze blazoenen 6 in plaats van 10.Omdat geen natuurlandschap mooi horizontaal loopt, wordt er bij het veldschieten regelmatig steil omhoog of omlaag geschoten. De afstanden varieren tussen de 5m en 60m. Het unieke aan deze wedstrijd is dat bij de helft van de doelen de afstand die je moet schieten bekend is, maar bij de andere helft niet! Dan moet je zelf schatten hoe ver het doel is. Bij het veldschieten wordt zowel met de recurve, compound, barebow als de traditionele longbow geschoten.
3D
Bij 3D schieten schiet je ook in bosrijke omgevingen, zoals bij het veldschieten. Maar bij 3D schiet je niet op normale blazoenen, maar op levensechte modellen van dieren.
Dit kunnen kleine konijntjes zijn, maar ook enorme Buffalo’s of Elanden. De afstanden variëren tot ongeveer 55 meter en doorgaans zijn alle afstanden onbekend. Er zijn verschillende wedstrijdvormen in het 3D schieten, en afhankelijk van de regels varieert de puntentelling en schiet je slechts 1 of maximaal 3 pijlen per doel.
Binnen het 3D schieten zie je veel Traditionele bogen, Barebow en Compounds met jachtuitrusting. Deze tak vooral in Duitsland, Scandinavië, UK en USA erg populair maar is ook in Nederland een van de snelst groeiende disciplines. In USA zijn deze toernooien zo populair dat er grote geldprijzen te winnen zijn.
Bron: https://www.handboogsport.nl/over-handboogsport/onze-sporten