Soorten bogen

Soorten bogen

Binnen onze vereniging wordt er geschoten met verschillende soorten bogen. Hieronder wordt elk soort boog uitgelegd.

Recurve

Dit type boog wordt op de Olympische Spelen gebruikt. De schutter beschikt over een vizier waarmee hij de pijl op het blazoen kan richten. Het vizier is relatief simpel en mag bijvoorbeeld geen lens bevatten. Het verstellen van het vizier (links/rechts, omlaag/omhoog) maakt het mogelijk om op verschillende afstanden op het midden van het doel te blijven richten.

Verder beschikt deze boog over 1 of meerdere stabilisatoren. Deze zorgen ervoor dat trillingen in de boog, op het moment dat de pijl wordt gelost, worden gedempt en opgevangen. De boog levert de energie die noodzakelijk is voor de voortstuwing van de pijl. Deze energie wordt door het uittrekken opgeslagen in de boog.

Compound

Bij dit type boog wordt van het takel principe gebruik gemaakt, waardoor het mogelijk is om met een geringe inspanning een groter vermogen aan opgeslagen energie te verkrijgen. Hierdoor weet deze boog de pijl een veel hogere snelheid mee te geven. Weeromstandigheden zoals wind en/of regen zullen hierdoor minder invloed hebben op de pijl.

Dit type boog is op FITA-wedstrijden, nationaal en internationaal gerechtigd in een aparte materiaalklasse.

Bij een compoundboog is het toegestaan om meer hulpmiddelen te gebruiken dan bij de recurveboog. Bijvoorbeeld een tweede richtpunt (de peepsight) en een mechanische losser (release). Deze extra hulpmiddelen maken het mogelijk veel nauwkeuriger te schieten met de compoundboog.

De compoundboog is geen olympische klasse, maar raakt steeds meer ingeburgerd. In de Verenigde staten wordt voornamelijk compound geschoten. In Nederland staat het compoundschieten op hoog niveau met vele aansprekende records en titels op Wereld en Europees niveau op naam van Peter Elzinga en Inge van Caspel

Barebow

De Engelse term Bare bow betekent ‘kale boog’. Deze boog bestaat uit een middenstuk en twee werparmen. Deze zijn vaak gelijk aan de Olympische bogen, maar dan zonder de hulpmiddelen als stabilisatoren en vizier. De schutter mikt dus door met de punt van de pijl op het doel te richten. In tegenstelling tot het verschuiven van je vizier, regelt de barebow schutter de hoogte door het verplaatsen van de hand onder de pijl. Hoe dichter de hand bij de pijl, hoe hoger de pijl zal landen. Deze techniek, ook wel ‘Stringwalking’ genoemd, is typerend voor Barebow schutters.

Longbow

Onder de tradionele klasse worden verschillende bogen gerekend waaronder de Engelse Longbow, Amerikaanse Longbow (ook wel flatbow), jachtbogen en ruiterbogen. Een discipline met bogen die van oudsher al werden gebruikt om te jagen en oorlog te voeren. Voor alle bogen geldt dat er met houten pijlen met natuurveren moet worden geschoten.


BRON: https://www.handboogsport.nl/over-handboogsport/boogtypes/